Aggasztó jelenséget kezdek észrevenni fittségi céllal sportoló emberek körében, akik csoportos edzésekre vagy éppen személyi edzőhöz járnak. Témám szempontjából mindegy is, melyik módozatról beszélünk, mindkét körben megfigyelhető a jelenség.

Olyan emberekről beszélünk, akik nem versenysport szintű teljesítményt szeretnének felmutatni, csak szimplán jól akarnak kinézni fürdőruhában, egészségesebben akarnak élni, vagy már elért eredményeiket kívánják megőrizni - mellette dolgoznak, családot tartanak fent, esetleg más hobbijaik is vannak, igyekeznek a saját kis életükből minden területen a lehetőségekhez képest a legjobbat kihozni, de NEM versenysportolók (megjegyzem, olyan dolgokat is látok a fitnesziparban, ami még versenysport szinten sem lenne elfogadható...).

A jelenség a következő: "nem merek az edzőm utasításának ellentmondani"."Hiába fáj, hiába érzem, hogy valami nem oké, nyomom tovább, mert az edzőm azt mondta, mert MEG KELL csinálnom, mert a célokat csak úgy érhetem el, ha keményen küzdök érte, mert hát mégis csak ő a edző, mert az ő teste milyen jó, akkor biztos az is jó, amit mond, és amúgy is, hát ki vagyok én, hogy megkérdőjelezzem az edzőm szavát?" vagy: "Követhetetlennek és nem rám szabottnak érzem a tőle kapott étrendet, de mégis csak ő az edzőm..."

Igen, ő az edző, te pedig fizetsz az ő szolgáltatásaiért, de ez nem jelenti azt, hogy a saját tudásod alapján nem bírálhatod felül vagy nem kérdőjelezheted meg, amit mond. Ha csak két hete jársz hozzá, akkor is, ha két éve jársz hozzá, akkor is - bár te nem tanultad azt, amit ő, de használd a józan eszed! Merj kérdezni. Kérdezni mindig jó dolog, sokat lehet belőle tanulni.

Ha az edződ csak hebeg-habog, vagy olyasmit válaszol, hogy "mert ezt így szoktuk", akkor kezdj gyanakodni, és lehetőleg kérdezz bele a témába még inkább, esetleg fejtsd ki, hogy a te "sajátosságaiddal", egyéni háttereddel miért gondolod, hogy problémás lehet az általa javasolt dolog.

Ha kihívod a TV-szerelőt, és azt mondja neked, hogy "hmm, hmm, hölgyem, a szemcsés képre valószínűleg az a megoldás, hogy le kell locsolni a TV-t egy kancsó vízzel, az fogja megoldani", akkor lelocsolod a TV-t egy kancsó vízzel? Vagy ha a fodrászod azt mondja, hogy figyelj, most a kék szín a trendi, festenék neked ilyet, akkor azt mondod neki, hogy "oké-oké, fesd csak", jajj-mert-nem-olyan-régen jársz hozzá, és nem akarod megbántani?... Ugye NEM hagyod??

Edző-vendég kapcsolat: interaktív együttműködés terepe.

Ha a te edződ esetleg azt mondja, hogy "oké, ha nem követed az általam küldött testépítős versenyfelkészítő étrendet, akkor ne is dolgozzunk együtt", akkor nem biztos, hogy ő a számodra megfelelő szakember (feltéve ha nem készülsz testépítő / fitneszmodell versenyre), értsen bármennyire is profin a "testszobrászathoz", alakformáláshoz, és legyen bármennyire is jó eredményekkel rendelkező versenyző.

Legyetek tudatosabb "végfelhasználók"!

Annyi edző van, mint égen a csillag, köztük nagyon sok jó edző is. Egész egyszerűen ha érzed, hogy valami nem kerek, ha a csoportban sorozatosak a sérülések, stb., 20 másik - akár csoportos, akár személyi - edzőt fogsz találni, aki boldogan foglalkozik veled, ugyanis edzőkből erős túlkínálat van a piacon, fizető, hosszú távon is elköteleződni hajlandó vendégből pedig alapvetően kevés.

Hajtatni mint az állat egy idomított majom is tud!!! Bárki. Akár te is, kedves Olvasó, bárki, aki általánosságban nem fél 8-10-20 ember előtt szerepelni / beszélni. Ha Te ezért jársz edzésre, hogy legyen, aki a végletekig kihajt, szíved joga, megteheted, de tudd: ha már "itt fáj, ott fáj", azon a legtöbb esetben nem a még keményebb edzés segít, hanem az, ha egyet hátralépsz, a fájdalom eredetének alaposan utánajársz (gyógytornásznál, sportkérdésekben járatos szakorvosnál), ha kell, türelmesen végigvársz / végiggyógytornázol egy gyógyulási folyamatot, majd szépen újratanulod a biztonságos, helyes mozgásmintákat.

A hosszútávon fennmaradó, makacs fájdalmat nem szabad tűrni, nem szabad elviselni! Mert ha szeretsz mozogni, akkor feltételezem, hogy 10 év múlva is szeretnél még aktív maradni... És nem: a "minden egyes edzésen túllépek önmagamon" szemlélet sem fog téged hosszú távon építeni. Kellenek valóban a kemény edzések is, megfelelő alapokkal és ésszerű mennyiségben rengeteget dobnak a fittségen - de a hét minden egyes edzésnapján így edzeni egész egyszerűen kontraproduktív. Élettanilag, biológiailag. Kellemes fáradtságot, a "ma is dolgoztam, ma is megizzadtam" érzést megélni viszont jó dolog, amely valószínűleg hosszú távon is építeni fogja a testedet.

Biztonságosan dolgoztatni, és ésszerűen, sérülésveszélyt minimalizálva edzést tartani - ahhoz kell az igazi szaktudás, a tanulás, a "nem-elégszem-meg-azzal-amit-a-fitnesziskolában-megtanultam" hozzáállás, az intelligencia. Úgy motiválni, hogy a legducibb, legesetlenebb vendég is ügyesnek érezze magát az órán, a fitneszterminátor meg kvázi hősnek, ahhoz is tudás, rutin és pedagógiai érzék kell... ahhoz már nem elég az "idomított majom" szint.

"Gyere, nyomjad, meg tudod csinálni, még NNNNYOLCAT belenyomsz, lássam, lássam, nem hagyod abba..." - ez a mondat lehet tökéletesen helyénvaló és teljesen téves megközelítés is, de mindig gondold végig, a te helyzetedben vajon melyik.

Kérj VALÓDI ÉRTÉKET a pénzedért!!