Röviden és sallangmentesen, íme néhány kézzelfogható tanács az első Spinning® óra "túléléséhez" - mert NEM, egyáltalán nem brutális, egyáltalán nem félelmetes, csak okosan kell becserkészni! ;)

1. Szólj az edzőnek (bár jó edző, ha először lát, rá is kérdez ezekre), ha...

  • kezdő vagy
  • rendszeres sportolás után hosszú ideje nem mozogtál
  • sérülésből épülsz fel, vagy meglévő sérülésed van (akár okoz jelenleg panaszt, akár nem). Különösen fontos tudnunk a vállat, térdet, alsó háti szakaszt érintő problémákról.
  • várandós vagy (ha az orvosod nem tiltott el a testmozgástól, akkor a várandósság ténye önmagában NEM ELLENJAVALLAT Spinning-szempontból, de fontos, hogy az edző tudjon róla
  • bármilyen krónikus betegséged van, mely edzésintenzitás szempontjából fontos lehet (cukorbetegség, légzőszervi problémák, bármi...).

2. BRINGA BEÁLLÍTÁSA

Az edző fel fogja ajánlani segítségét a kerékpár beállítását illetően - fogadd el! ;)

3. CSAK OKOSAN!

Bármennyire is csábító, első alkalommal nem kell, nem szabad "meghódítani a világot". Bármennyire is elragad a hév és a csoport ereje, csak okosan, fokozatosan feszegesd a határokat!

4. MÉG EGYSZER: CSAK ÉSSZEL!

Merd felvállalni, ha bármilyen okból kevésbé intenzíven kell dolgoznod, mint a többieknek! Ne hagyd eleinte "elhúzni" magad. (Merd ezt felvállalni akkor is, ha férfi vagy! ;) ) Senki nem azt fogja figyelni, hogy keményen vagy éppen lazán dolgozol, koncentrálj hát Te is csak a saját edzésedre - így nyersz belőle a legtöbbet! ;)

5. FELSZERELÉS

Legyen nálad folyadék, törülköző (persze ez nem csak az első alkalmakra igaz ;) ).

6. CIPŐ:

Ha többféle sportcipőd van, válaszd azt, amelyiknek vastagabb a talpa (ha kint kerékpározol, és SPD-s cipőt használsz, nyugodtan hozd magaddal, a Spinner kerékpárok pedáljai az esetek döntő többségében fel vannak szerelve SPD csatlakozási lehetőséggel is).

7. ÍGY HASZNÁLD A BRINGÁT :)

Játssz az ellenállás gombbal, játssz a tempóval (mennyire gyorsan vagy lassan forgatod a pedálokat), kísérletezz (e "játék" természetesen az óra része is, hiszen e tényezők alapján szimuláljuk a különböző terepadottságokat, de még az edző által megadott kereteken belül maradva is rengeteg tered van!)

8. LÉGY NYITOTT, ÉREZD JÓL MAGAD!! :)

9. AKIKET JÓ SZÍVVEL AJÁNLOK, HA MOST SZERETNÉL BELEVÁGNI:

Jelenleg nem tartok fix Spinning órákat, azonban jó szívvel ajánlom - például - alábbi kollégáim edzéseit:

Posch Gabriella Spinning® mesteroktató (Budapest)

Farkas András Spinning® mesteroktató (Budapest, Törökbálint)

Andrássy Zoli és kollégái az Alba Tekergőben (Cutler Gym - Székesfehérvár)

Hajdu Gergő és kollégái a G-Clubban (Dunakeszi)