Eljutottál addig, hogy szeretnél megszabadulni a felesleges kilóktól, szeretnél fittebb és egészségesebb lenni.

Eljutottál odáig, hogy nem a csodabogyóktól és a "rezgőgépektől" várod a megoldást, hanem aktívan tenni szeretnél a változás érdekében - mozgással és egészséges étrenddel.

Ezzel a döntéseddel az első (és egyben legfontosabb) lépést már meg is tetted. ;)

Most pedig szinte elveszel a hatalmas információtengerben, s elképzelésed sincs, hogyan kezdj bele? Az alábbiakban olyan tippeket szeretnék adni számodra, melyek kifejezetten az elindulásban segítenek. Olyan tanácsok következnek, melyek a probléma túlbonyolítása helyett mindenki számára egyszerűek, érthetőek és megvalósíthatóak.

1. Táplálkozás - A FELESLEGES KALÓRIÁK:

a lehető legnagyobb mértékben iktasd ki étrendedből a hozzáadott cukrot, a finomlisztet, az "agyonfeldolgozott" élelmiszereket, a kalóriatartalmú innivalókat (gyümölcslé, kóla, ice tea). A sültkrumplit, galuskát, krumplipürét cseréld zöldségekre, vega- vagy paleoblogokon rengeteg jó ötletet kaphatsz ehhez (nem kell szükségszerűen az ő étrendjüket követned, csak egyszerűen használd ezt arra, hogy új köret-ötleteket, egészséges alternatívákat kapj). Egy 80-20-as szabályrendszer jó kiindulópont, és hosszútávon is fenntartható: az étrended 80%-át alkossák az egészséges opciók, a fennmaradó 20% pedig lehet olyan, amit egyszerűen csak szeretsz, de nem feltétlenül az egészség mintaképe... Így semmitől sem kell megfosztva érezned magad, hogy aztán egy rossz pillanatban százszorosan pótold be, amit kihagytál.

2. Táplálkozás - "ÁL-EGÉSZSÉGES" TERMÉKEK:

Mindenki tudja, hogy melyek azok az élelmiszerek, melyek semmiképp sem tartoznak az egészséges választások közé, és ezért csak limitáltan (lásd: a fenti 80-20-as szabály) érdemes fogyasztani őket. De vannak olyan termékek, melyekről évekig úgy gondoltuk, egészségesek, vagy azért, mert annak hirdették őket, vagy azért, mert az szivárgott le a hagyományos dietetikai kánonba, de ma már tudjuk, hogy nem optimálisak:

  • "Zabfalatok" vagy müzliszelet (nagyrészt tömény cukor - rágcsálj helyettük zöldséget)
  • bolti gyümölcsjoghurt helyett natúr joghurtba tegyél valódi gyümölcsöt, túrót (a bolti verziók általában túl sok cukrot tartalmaznak
  • 100%-os gyümölcslé (magas szénhidráttartalma miatt)

Ne félj elolvasni a termékcímkéket, megdöbbentő élmény lesz.

3. Táplálkozás és lélek:

figyeld magad, és tanuld meg felismerni a VALÓDI éhséget. Tényleg éhes vagyok, vagy csak unatkozom / felidegesítettek / szorongok valami miatt? Ha ezek bármelyike fennáll, ismerd fel, hogy ezeket a problémákat az evés csak néhány pillanatra fogja enyhíteni, majd újra maguk alá gyűrnek, ha nem alkalmazol kezelésükre megfelelő - egyéb - módszereket.

4. Testmozgás:

első körben BÁRMI, ismétlem: BÁRMI jó lesz, amihez kedvet érzel. Hiába szólja le mindenki a zumbát, ha eddig nem mozogtál és téged felpörgetnek a latin ritmusok, ott a helyed!! Igazi "macho" sportra vágysz? Nézz el egy funkcionális (TRX, kezdő kettlebell csoport, cross training) vagy csoportos súlyzós edzésre. Szeretsz kerékpározni? Vár a Spinning®! :) Számodra a belső nyugalom megtalálása a legvonzóbb? Menj jógára, BodyArt-ra, Pilates-re. Hidd el, az edzők találkoztak már kezdő vendéggel, a felelős és jól képzett edzők fognak tudni segíteni - ismerik a tipikus félelmeket, korlátokat, és hogy mit lehet egy kezdő vendéggel is biztonságosan megcsináltatni. ;) Ne várj arra, hogy "majd ha jobb állóképességem lesz"... "majd ha jobban nézek ki" - nem, nem! MOST! Ha mozogsz, attól lesz jobb állóképességed, attól fogsz jobban kinézni.

5. Okos kezdés, majd még okosabb folytatás:

ne hagyd, hogy bárki eltántorítson vagy lebeszéljen arról a mozgásformáról, amelyhez kedvet érzel! Tény, hogy egy bizonyos szint után már változtatni KELL, és nem lesz elég, ha csak bicajozol / csak futópadozol / csak zumbázol, és táplálkozásban sem lesz elég önmagában az első három pont. De ez már egy következő szint - először egyetlen célod legyen: VÁLJON LÉTELEMEDDÉ A MOZGÁS, VÁLJON SZOKÁSSÁ, HOGY FIGYELSZ A TÁPLÁLKOZÁSODRA - ennyi. Ha jelentős túlsúllyal küzdesz, az első időszakban már ezekkel az apró változtatásokkal is eredményeket fogsz elérni, amelyek aztán motiválnak majd a továbblépésre.

6. Mennyi az annyi? Tényleg annyi?

Sok forrás túlbonyolítja a kérdést, hogy mitől is lehet fogyni. Ez pedig általában jó fogadtatásra talál, mert sok esetben kényelmesebb inkább nem szembenézni a számokkal. Ha nem megy a fogyás (és valós testsúlytöbbleted van, nem testképzavarod), akkor jó lépés valamilyen app segítségével követni a tényleges kalóriabeviteledet. MyFitnessPal, Yazio, Kalóriabázis.