Megszámolni sem tudom, hányszor hallottam már: "...a Spinning túl kemény, nem nekem való" vagy "Spinning?? arra az órára én nem merek bemenni, az egyik barátom is volt, és azt mondta, brutális..." esetleg: "Spinning? majd ha edzettebb leszek..." - úgy tapasztaltam, nagyon sokan ilyen és ehhez hasonló információkkal rendelkeznek erről a mozgásformáról.

Miért alakulhatott ez így? Városi legendák? X mondja Y-nak, Y mondja Z-nek?... E legendákra keményen (és öncélúan) rájátszó oktatók? Filmekből átjött szterotíp képek? Sok oka lehet, s ezek együttesen vezethettek ahhoz, hogy sokan félelmetes, "csak-fitnesz-terminátoroknak-való" mozgásformaként gondoljanak a teremkerékpáros órákra. Most azonban nem a lehetséges okokat szeretném vizsgálni - hiszen azzal nem lépünk előrébb - sokkal inkább célom a félelmeket eloszlatni, kedvet csinálni, informálni, a tévhiteket megcáfolni.

A Spinning®, amikor megjelent a csoportos fitnesztermi órák között - több más tényező mellett - éppen annak köszönhette hatalmas sikerét, hogy bármilyen edzettségi háttérrel lehetett csatlakozni a foglalkozásokhoz: az ellenállást szabályozó gomb önálló használatával, a mozgástechnika szabad megválasztásával mindenki a maga igényei szerint alakíthatja az intenzitást. Legyen szó akár egy hegymenet ellenállásának megválasztásáról, vagy éppen arról, hogy a résztvevő adott esetben a nyeregből kiállva tekerést kihagyja, lerövidíti, esetleg lassabban (alacsonyabb percenkénti lábfordulattal) teker. Ez teszi lehetővé, hogy nagyon különböző edzettségi és fittségi háttérrel rendelkező, eltérő életkorú, testalkatú és teljesen eltérő célokkal rendelkező emberek is együtt, egy időben, egy helyszínen, ugyanazon edzésen vehessenek részt.

Ennek bizony a mai napig így kellene lennie (egyébként nem csak Spinning® edzéseken, hanem bármilyen csoportos órán: a fenti elvek szinte bármilyen csoportos óra "eszközeire" adaptálhatók - vagyis egy aerobikórán sem kell mindenkinek azonos mennyiségű súllyal dolgoznia pusztán csak azért, mert egyszerre, egy időben edzünk.)

Az érem egyik és másik oldala, avagy edző és résztvevő

TEHÁT: ha az órát tartó edző nem teszi számodra lehetővé illetve nem támogat abban, hogy Te a számodra legmegfelelőbb intenzitáson dolgozz, akkor valószínűleg rossz helyen vagy!

Hogyan lehet "nem tenni lehetővé"? Például úgy, ha szükségtelenül agresszív a kommunikációja és ezzel öncélúan próbál belehajszolni olyan teljesítménybe, amelyre még nem vagy képes (pl. mert kezdő vagy). Vagy ha minden áron abszolút értékben azonos mennyiségű ellenállást, pedálfordulatot akar ráerőltetni a résztvevőkre. (Egyébként abszolút mértékben azonos ellenállást nem is tud elérni, mert minden kerékpár máshogy lehet elhasználódva, bekopva, tehát már maga a célkitűzés is értelmetlen...). Egy jó edző mindig relatív módon terhel (tehát nem azt mondja pl., hogy "tekerj két kört az ellenállás gombon", hanem azt, hogy "közepesnél erősebb ellenállással gyere"), és értelmes, ésszerű keretek között igyekszik lehetővé tenni, hogy a céljaidnak legmegfelelőbb intenzitással dolgozz. És igen, persze, szükséges időről időre kilépni a komfortzónából, de ennek a kilépésnek is vannak fokozatai, lehet "okosan" és "eszetlenül" lépni ki belőle. Az okos kilépéssel fejleszted a fizikai és mentális erődet egyáltalán, az eszetlennel csak leamortizálod magad...

Az edző lehet a probléma egyik oldala, de mi a helyzet az órán résztvevőkkel?

Vannak olyanok, akik bemennek életük első teremkerékpáros órájára, a (felkészült) edző felhívja a figyelmüket arra, hogy bármennyit is sportoltak eddig, bármilyen mozgásformát is végeztek, ez az óra szokatlan lehet, hiszen újszerű ingert jelent a testnek (teljesen kezdő, korábban inaktív résztvevőnél pedig már egyáltalán az 50-60 perc folyamatos mozgás is jelentős kihívás lehet), majd... majd... majd aztán a "csoportfíling" hevében ők is meg akarják mutatni, hogy tudják tartani a lépést, s csodálkoznak, hogy mégsem...

Hajrá, bátran vágj neki! Bárki elkezdheti, s talán a Spinning edzések új kaput és eddig elképzelhetetlen távlatokat nyitnak majd a rendszeres mozgás felé vezető úton! :)