Sokszor, sok helyen említettem már, hogy attól, mert "Spinning" nevű órára mész be egy fitneszteremben, még nem biztos, hogy valójában azt is kapod, amit az óra neve ígér. Szeretnék adni egy vezérfonalat ahhoz, hogy el tudd dönteni, jó helyen vagy-e: vagyis hogy a Spinning órán töltött időd valóban a fejlődésedet és a céljaidat fogja szolgálni - illessék bármilyen néven is az adott kerékpáros órát, melyre jegyet vagy bérletet veszel.

Pár alapelvet sorolok tehát alább, amelyek alapján el tudod dönteni, hogy Spinning órán vagy-e, illetve hogy az oktató tényleg megértette-e az általa tanított program lényegét:

  • Időt szán rád, ha először vagy (az ő) Spinning órá(já)n: megkérdez az esetleges sérüléseidről, és nem hagyja, hogy egyedül küzdj meg a bringabeállítás okozta fejtöréssel... (ehhez persze az is kell, hogy ha első alkalommal mész, érkezz pár perccel hamarabb az órára, hogy mindezekre legyen idő!)
  • az órát alapos bemelegítéssel kezdi (2-3 perc után kiállni a nyeregből NEM felel meg ennek a kritériumnak)
  • a bringán nem végeztet semmi "akrobatikusat", semmilyen felsőtest edzést, nem izoláltatja veled bizonyos testrészeidet, egyáltalán, nem kér semmi olyat, amit egykinti kerékpáron sem tennénk (tudnám órákig fejtegetni, meg kivétel is létezik, de nagyon röviden: ha mindent edzéstípust "egyben" akarsz megoldani,akkor egyik részből sem hozod ki a lehető legtöbbet).
  • az edző motivál DE nem abszolút értékben meghatározott dolgokkal (pl. nem úgy, hogy "fordíts kettőt az ellenállásgombon"), illetveNEM üvöltözik veled, hanem egész egyszerűen olyan a kommunikációja, hogy észrevétlenül elérje: Te akarjkeményebben / okosabban / tudatosabban dolgozni. Összességébenarra biztat, hogy a saját lehetőségeidből, a saját fittségi szinteden és pillanatnyi terhelhetőségedhez képest hozd ki alegjobbat.
  • ha van pulzusmérő órád, támogatja, hogy azzal dolgozz az órán (neadjisten segíteni is tud benne ;)
    (((IGEN, kedves kollégák és fitnesz terén műveltek, tisztában vagyok vele, hogy ma már meghaladott az a nézet, mely szerint a zsírégető zónában, könnyű-közepes intenzitáson edzve fogunk szépen leszálkásodni / fogyni, és hogy a pulzuskontroll mindennek a Szent Grálja, DE
    • 1. a Spinning alapvetően állóképességi edzés, melynek jellegénél fogva része a könnyebb aerob terhelés is (nem véletlenül)
    • 2. mint kardioedzés, még mindig jelentős tömegű kalóriát lehet vele elégetni
    • 3. végezz napi szinten "odacsapós" edzéseket, és nézd meg mi lesz belőled pár hónap után ;)
    • 4. egy nem-szétcsapós aerob edzésnek RENGETEG pozitív élettani hatása van, a hangulatodra gyakorolt pozitív hatásról már nem is beszélve! :)
    • 5. csak megfelelő alap felépítése után érdemes belekezdened bármiféle komolyabb terhelést jelentő edzésbe - uff, zárójel bezárva))).
  • felelős és jó edző NEM NYÚL HOZZÁ AZ ELLENÁLLÁS GOMBODHOZ!!!!!!!!!!!!!! Nem, nem, nem.
  • az órát alapos nyújtással fejezi be (NEM, 3 perc alatt NEM lehet rendesen lenyújtani, még akkor sem, ha csak a kerékpározáshoz használt izmainkat nyújtjuk. Jó edző pedig nyújtat mellizmot is Spinning óra után, pedig a szó hagyományos értelmében arra nem dolgozunk a tekerés során).